Informatie

De ‘regels’ van een boeddhabeeld

boeddhabeeld regels

Boeddha is zonder twijfel één van de bekendste historische personages die er zijn, en staat natuurlijk vooral bekend vanwege zijn kenmerkende leer en filosofische inzichten. Tegenwoordig voelen veel mensen zich aangetrokken tot die leer en inzichten, en dat brengt met zich mee dat Boeddhabeelden en gelijkaardige beelden of vormen van decoratie wel érg populair zijn in huishoudens.

De betekenis van een boeddhabeeld kennen de meeste mensen wel. Maar een Boeddhabeeld is echter méér dan gewoon een stuk decoratie in je woning of tuin. Het gaat in plaats daarvan om een beeld dat volgens veel mensen een heilige status heeft, en dus ook met respect behandeld moet worden.

Wat zijn nu precies de regels of richtlijnen als je een Boeddhabeeld in huis haalt en uitstalt? Lees snel verder voor meer info!

7 dingen (regels) om te onthouden als je een Boeddhabeeld in huis haalt

1. Respecteer het beeld

Een van de belangrijkste zaken is om het Boeddhabeeld dat je koopt en in huis haalt op de juiste manier te eren en te respecteren. En dan hebben we het vooral om de manier waarop je het beeld behandelt. Zorg ervoor dat je het beeld regelmatig schoonmaakt en onderhoudt, zodat het niet meteen gaat slijten of aftakelen.

Dit is vooral van belang als het beeld in de tuin staat, waar de kans op slijtage of verkleuring door regen en erosie natuurlijk veel groter is. Onderhoud je je Boeddhabeeld goed? Dan kan je er nog veel langer van genieten, en getuig je ook van respect voor de persoon die het eventueel voor je heeft gekocht!

2. Zet het Boeddhabeeld hogerop

Een andere belangrijke regel omtrent Boeddhabeelden is dat je het altijd hogerop met zetten. Eigenlijk heeft dit vooral te malen met de status van Boeddha volgens geschiedkundige en religieuze bronnen, maar het is ook een manier om het beeld zelf beter te verzorgen.

Je kan het Boeddhabeeld hogerop plaatsen op een sokkel, maar het is ook mogelijk om het gewoon op een verhoog te plaatsen in je huis of tuin. Denk maar aan een wandkast of een hangrek aan de muur. Zo erken je de waarde van Boeddha én het beeld van Boeddha, wat erg belangrijk is als je deze filosofie hoog in het vaandel draagt.

boeddhabeeld op hoge plaats
Een boeddhabeeld zet je bij voorkeur op een hoge plaats.

3. Werk het beeld op de juiste manier af

Nog een goede manier om je respect voor je Boeddhabeeld te tonen? Werk het op de juiste manier af. Er zijn verschillende manieren waarop je dat kunt doen, zoals bijvoorbeeld een bloemenkrans om de hals van het beeld leggen. Een andere goede methode is regelmatig een nieuwe, mooie bloem bij het beeld leggen en deze goed onderhouden door hem af en toe water te geven.

Degelijke verfraaiingen getuigen van respect voor het beeld en Boeddha zelf, maar maken je interieur of de inrichting van je tuin zelf natuurlijk ook een stuk mooier. Een dubbel voordeel dus, dat je zeker niet links mag laten liggen.

4. Richt het beeld naar een deur toe

Volgens de traditie is het ook erg belangrijk dat je als eigenaar van een beeld van Boeddha, dit beeld altijd naar een deur richt. Als je het beeld weg van een deur of raam richt, dan is dat een beetje symbolisch voor een gebrek aan respect voor Boeddha zelf.

In feit is het ook logisch dat je het beeld met het gezicht naar een deur of raam richt, of toch tenminste in de richting van de open ruimte van de kamer zelf. Niet alleen vanuit respect, maar ook omdat het de uitstraling van je interieur als geheel ten goede komt!

5. Bid voor het beeld

Bidden is een belangrijk aspect van elke grote religie of levenswijze, waaronder het Boeddhisme. Als je een Boeddhabeeld dat je hebt gekregen écht wilt eren, dan kan je er regelmatig een buiging voor maken. Dit doe je door je handpalmen tegen elkaar te houden met je duim naar binnen gekeerd en je vingers naar boven. Zo houd je je handen tegen je borst, waarna je een buiging maakt en zo eer tegenover Boeddha én jezelf bewijst.

Hierin ben je natuurlijk helemaal vrij, maar veel eigenaars van een Boeddhabeeld kiezen er wel degelijk voor om het beeld op deze manier te eren. Vooral als het beeld niet louter dient als verfraaiing van het interieur, maar ook symbool staat voor een bepaalde levenswijze en denkwijze in het huishouden.

6. Brand een kaarsje of een wierookstokje

Een kaars branden is een andere goede manier om eer te betuigen aan het Boeddhabeeld dat je in huis hebt staan, zeker omdat het een extra dimensie toevoegt aan de ervaring van een gebed of een moment van reflectie.

De meeste mensen plaatsen bijvoorbeeld een klein kaarsje aan de voeten van de Boeddha, of zetten het op een aparte kaarsenhouder. Dit kan eventueel met een afkapping, vooral als het beeld zich buiten bevindt en de kans op neerslag groter is.

Aan de andere kant kan je ook altijd een wierookstokje branden bij het beeld, wat natuurlijk enkele speciale voordelen biedt. Zo zorgt de rook van het brandende stokje voor een unieke, haast mysterieuze atmosfeer. Daarbij brengt wierook ook een unieke rustgevende geur teweeg, wat een gebedsmoment nog zoveel waardevoller kan maken.

wierrook boeddhabeeld
Brand een kaarsje of een wierookstokje

7. Eer 8 mei, de Dag van Boeddha

Ten slotte kan je je respect voor het Boeddhabeeld nog een stapje verder nemen en ook op 8 mei extra eer betuigen, door een wierookstokje of kaarsje te branden. Belangrijk hierbij is dat je ook een wens doet voor jezelf of iemand in je omgeving.

Acht mei wordt immers gezien als de Dag van Boeddha, en dit is dan ook het beste moment om de kracht van Boeddha en zijn filosofie aan te spreken om meer geluk in je eigen leven of dat van iemand anders te brengen.

Brengt enkel een gekregen Boeddhabeeld écht geluk?

Veel mensen zijn ervan overtuigd dat een Boeddhabeeld enkel geluk brengt als het gekregen is, en in zeker zin kan dat misschien wel waar zijn. Volgens de traditie voegt de waarde van het krijgen immers ook waarde toe aan de waarde het beeld zelf, én het effect ervan op je leven.

Aan de andere kant kan je ook zelf een Boeddhabeeld kopen, als je gevoel je zegt dat dat het juiste is om te doen. Hoe dan ook zullen een gezonde dosis respect, verfraaiing en zorg voor je Boeddhabeeld alleen maar een positieve invloed hebben op zowel je interieur als je leven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *