Informatie

Boeddha beeld betekenis: waar staat het voor?

boeddha beeld betekenis

Je hebt waarschijnlijk wel ergens afbeeldingen van Boeddha gezien, aangezien het een veel gebruikt decoratief element is dat in verschillende omgevingen aanwezig is. Boeddhabeelden worden gebruikt om woonkamers, kantoren, tuinen, slaapkamers en andere plaatsen te versieren.

De waarde van een boeddhabeeld wordt door talloze mensen gewaardeerd, zelfs door hen die de boeddhistische godsdienst niet aanhangen.

Als je een zen-ruimte wilt bouwen, is dit artefact ideaal! Wilt je meer weten over dit element en zijn betekenis voor de decoratie van omgevingen? Lees dan verder!

Boeddha beeld betekenis

Boeddha is vooral bekend van zijn boeddhistische wijsheden over liefde, compassie en verlichting. De boeddhabeelden zijn vaak te herkennen aan de grote lange oorlellen, neergeslagen ogen en het ronde hoofd. Per Buddha kan het beeld wel duidelijk verschillen, met name door de interpretatie van het uiterlijk in verschillende landen.

Het beeld van Boeddha

Siddhartha Gautama was een Indiase prins die leefde tussen 563 en 483 v. Chr., en die, nadat hij zijn waarden als edelman had opgegeven, bekend werd als Shakyamuni Boeddha. Zijn beeltenis werd zeer populair in verschillende werelddelen en werd door velen als een voorwerp van verering gebruikt. In de loop der jaren is het een favoriet geworden voor het decoreren van omgevingen.

gautama boeddha beeld

De naam Boeddha betekent volgens sommige deskundigen herstellen, ontwaken, herkennen en begrijpen. Het beeld van Boeddha wekt deze betekenissen op vanwege het verhaal van de prins, die zijn leven in adel opgaf en monnik werd op zoek naar wijsheid en verlichting.

Binnen de boeddhistische kunst was het niet erg gebruikelijk om de beeltenis van Boeddha in menselijke gedaante te zien. Veel boeddhisten gebruikten symbolen om de aanwezigheid van deze figuur aan te geven, zoals de lotusbloem of de Bodhiboom.

Maar omdat zijn leringen en waarden zo erkend werden, begon hij dit menselijke uiterlijk te krijgen dat in verschillende omgevingen en contexten wordt gebruikt.

De belangrijkste boeddha voorstellingen

Zoals gezegd, de weergave van Boeddha is overal, of het nu een dikke Boeddha (zie onderstaande video) is, een dunne, staande, zittende, gouden of blauwe, je zult hem altijd vinden. Maar dan, wat betekent elk van deze voorstellingen?

De meest voorkomende Boeddha is de dikke en gouden, die die ruimte heeft voor munten. Hij vertegenwoordigt goedheid en fortuin, volgens sommige aanhangers van de religie. Deze interpretatie is echter meestal het minst getrouw aan de verlichte prins, aangezien Boeddha niet dik was. Deze afbeelding is eigenlijk van een Aziatische boeddhistische monnik, niet de Indiase, volgens boeddhistische geleerden.

De beeltenis van een slanke Boeddha is daarentegen verbonden met de bescheiden levenswijze die hij leidde, waarbij hij in zijn behoeften voorzag door giften van volgelingen. Deze voorstelling is gemaakt door boeddhisten in Pakistan.

De figuur van de Blauwe Boeddha daarentegen wordt geassocieerd met geneeskunde, en zijn toon staat voor stabiliteit. Volgens het geloof biedt Boeddha, wanneer hij zich met deze kenmerken vertoont, de weg aan om een of andere ziekte te genezen.

Naast de blauwe figuur, is er de rode Boeddha. Een dergelijke voorstelling houdt verband met het in Tibet aanwezige geloof, dat staat voor zuivering en het karma van verlangens.

Men kan dus zeggen dat elke voorstelling van de Boeddha zich op verschillende manieren manifesteert in elke regio of boeddhistisch geloof. Er zijn echter enkele voorstellingen die in alle landen in de loop der tijden behouden zijn gebleven: de meditatiehouding, de gewaden, de lange oren en de gebaren met de handen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *